Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye 2023 seçim sonuçları

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 14 Mayıs 2023 Pazar günü cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2023 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
Türkiye 2023 seçim sonuçları

Bu anlamda cumhurbaşkanı adaylarının ve partililerin oy oranları ile seçimin sonuçları anbean takip edilecek. 

  • Seçim sonuçları ne zaman açıklanır?
  • Milletvekili seçim sonuçları da aynı gün mü açıklanacak?
  • İkinci tura kalınırsa seçimler hangi tarihte yapılacak?
  • 14 Mayıs seçimlerinde kaç kişinin oy kullanması bekleniyor?

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

14 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerde oy kullanma işlemleri saat 17:00’da sona erecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre saat 18:00’e kadar basın yayın organlarının seçimler ve sonuçları hakkında haber tahmini veya yorum yapması yasak olacak.

Saat 18:00 ile 21:00 saatleri arasında ise yalnızca YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek tebliğ ve haberler yayımlanabilecek. Saat 21:00’den sonra ise yayınların tamamı serbest olacak. Ancak YSK’nın vereceği karara göre bu saat daha erkene de alınabilir. Bizler de haberleri daha rahat bir şekilde takip edebilmeniz için Herkes Duysun Hbaer Ajansı olarak YouTube üzerinde canlı yayında olacağız. 

MİLLET VEKİLİ SEÇİM SONUCU 

Milletvekili seçimleri partilerin Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy çoğunluğuna sahip olabilmeleri açısından çok önemlidir. Bu anlamda her parti, her il için belirlediği sayıda millet vekilinin meclise girebilmesi açısından çalışmalar yürütür. 

14 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçimde yalnızca cumhurbaşkanı değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. döneminde görev yapacak olan 600 yeni üyesi de belirlenecek. Milletvekili seçimlerinin sonuçları da aynı tarihte açıklanacak ve illere göre her partinin milletvekili sayısı belli olacaktır. 

SEÇİMLERDE KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimler için son birkaç gün kaldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her biri pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanı ve 28. dönem TBMM üyelerini seçmek amacıyla sandık başına giderek oy kullanacak. 

Oy kullanacak vatandaşların sayısı ise YSK’nın açıklamalarına göre, yurt içinde toplam 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi. Yurt dışında oy kullanacak vatandaşlarımızın işlemleri ise yurt dışı temsilciliklerinde tamamlandı, ancak gümrük kapılarında seçim süreci halen devam ediyor. 

Yurt dışında sandık başına giderek oy kullananların sayısı ise 3 milyon 416 bin seçmen içerisinden 1 milyon 691 bin 531 olarak belirlendi. Gümrük kapılarında ise 125 bin 479 olmak üzere toplamda 1 milyon 817 bin 10 seçmenin oy kullanma işlemini tamamladığı açıklandı. 

SEÇİM 2. TURA NASIL KALIR? 

İki turlu seçim sisteminde seçimler, aralarında belirli bir süre olmak koşuluyla iki turda gerçekleştirilir. Oylamanın yapılış şekli tek turlu sistem ile aynıdır. Ancak adaylardan birinin seçimi tek turda kazanabilmesi için oyların %50’sinden fazlasını alması gerekir. 

Herhangi bir adayın gerekli oy çoğunluğunu sağlayamaması halinde ikinci tur seçimleri gerçekleştirilir. İkinci turda ise en çok oyu alan iki aday arasında bir tercih yapılabilmesi için yeniden sandığa gidilir. Bu anlamda seçmenler, ikinci turda bu iki aday arasından seçimlerini yaparak cumhurbaşkanını seçerler. 

Bu anlamda ikinci tur seçimleri de yine seçimin aynı günü açıklanarak halka duyurulur. İkinci turda en çok oyu alan aday, seçim sonucunda Cumhurbaşkanı olarak seçilir. Takip eden ilk iş gününde de oylama sonuçlarına herhangi bir itiraz olmaması halinde mazbatasını alarak görevine başlar. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.