Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kulaktaki şekil bozukluğunu ameliyatsız yöntemle gidermek mümkün mü?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluğunun ameliyatsız yöntemle düzelebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 11:53
Kaynak: İHA
Kulaktaki şekil bozukluğunu ameliyatsız yöntemle gidermek mümkün mü?

Geleneksel olarak, kulak şekillendirme işlemleri cerrahi müdahale gerektirirken, artık geliştirilen cerrahi olmayan yöntemlerle bebeklerin kulakları şekillendirilebiliyor. Bu yöntemler genellikle bebeklerin ilk aylarında uygulanabiliyor ve bebeklerin kulaklarının doğal şeklini almasına yardımcı oluyor. Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocuklar, ileriki yaşlarında sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem içermeyen kulak şekillendirme tedavisi ile yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Yenidoğanlarda Kepçe Kulak | Uz. Dr. Yaşar H. Onganlar

KIKIRDAK DOKUYU İSTENEN ŞEKLE SOKMAK MÜMKÜN

Kulak şekillendirme tedavisinde yeni doğan bebeklerin kulağına özel bir silikon kalıp ve bantlarla şekil verildiğini söyleyen Çetinkaya, "Bu bant birkaç hafta boyunca takılı kalır. Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda yapılır. Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapılır. Cerrahi olmayan yöntemin avantajı ağrısız, güvenli olması ve iz bırakmamasıdır. Dezavantajıysa işlemin erken dönemde yapılması gerekliliğidir. Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu.
AMELİYATSIZ KULAK ŞEKİLLENDİRME - SANKO Üniversitesi Hastanesi

ÖZEL TASARLANAN KAPAK, 4-6 HAFTA KULAKTA KALIYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.