Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat! Geçmeyen öksürük birçok hastalığın habercisi olabilir

Geçmeyen öksürük, birçok kişi için rahatsızlık verici bir durumdur. Peki, geçmeyen öksürüğün nedenleri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 11:22
Kaynak: Esmanur Gülbahar
Dikkat! Geçmeyen öksürük birçok hastalığın habercisi olabilir

Mevsim geçişinde hava sıcaklıklarının ani değişimi soğuk algınlığı, öksürük ve grip salgınlarına sebep oluyor. Solunum yollarında oluşan tahriş veya enfeksiyon sonucunda ise öksürük ortaya çıkıyor.

Soğuk algınlığı ve grip ile birlikte gelen öksürük çoğu zaman bir hafta ila 10 gün içerisinde geçerken, bazen kalıcı olabiliyor ve aylarca geçmeyen öksürük, kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor. Peki geçmeyen öksürüğün sebepleri neler? Geçmeyen öksürük neyin habercisi?



KRONİK BRONŞİT, GEÇMEYEN ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLABİLİR

Uzmanlar, kronik bronşit gibi kalıcı solunum yolu hastalıklarının geçmeyen öksürüğün sık karşılaşılan sebebi olduğunu belirtiyor. Kronik bronşit hastalığının ise genellikle sigara ile ilişkili olduğunu kaydeden uzmanlar, sigaranın uzun vadede hava yolunda tahrişe yol açtığını ve böyle bir durumla karşılaşan hastaların doktora başvurarak bir tedavi planı içinde hareket etmesi gerektiği konusunda uyarıyor. 


ALERJİ TESTİ YAPTIRIP ALERJENLERİ BELİRLEMEK ÖNEMLİDİR

Alerjilerin de geçmeyen öksürüğe yol açabileceğini ifade eden uzmanlar; polenler, toz akarları veya evcil hayvanlara karşı alerjisi olanların, solunan alerjenler sebebiyle hava yolunda tahrişe maruz kalabileceğini ve bunun da sürekli öksürme hissinin ortaya çıkmasına sebep olacağını belirtiyor. Bu durumda, alerji testi yaptırarak spesifik alerjenleri belirlemenin ve kaçınma yöntemleri geliştirmenin önemine vurgu yapan uzmanlar, doktor kontrolünde alerji testlerinden geçerek uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.


GEÇMEYEN ÖKSÜRÜĞÜN BİR DİĞER NEDENİ REFLÜ OLABİLİR

Geçmeyen öksürüğün bir diğer nedenin de reflü hastalığı olabileceğini belirten uzmanlar mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığında öksürük hissini ortaya çıkarabildiğine değinerek reflüye bağlı oluşan öksürüğün genellikle gece veya yatarken daha da şiddetlendiğini kaydediyor. Uzmanlar, söz konusu belirtileri gösteren hastaların bir an önce bir dahiliye uzmanına görünmesini tavsiye ediyor.



HİÇBİR SEBEBİ OLMAYADABİLİR

Bazı durumlarda ise geçmeyen öksürüğün hiçbir spesifik sebep ile ilişkilendirilemediğini söyleyen uzmanlar, bu duruma "idiyopatik kronik öksürük" dendiğini ve bu durumda, doktorların genellikle semptomları hafifletmek için bazı ilaçlar reçete ettiğini kaydediyor. 

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.