Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cezaevi doluluk oranları neden bu kadar yüksek?

Türkiye’de son yıllarda gözle görülebilen bir suç oranı artışı bulunmakta. Bu durum da insanlarda ister istemez medeniyetsizlik algısı oluşturmakta.Bu algı ise suçla mücadele için çeşitli yollar bulma ihtiyacını doğurmaktadır. Peki bu yüksek suç oranı artışı neden kaynaklanıyor?

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 17:34
Kaynak: Emine Pınar Turan Kahraman
Cezaevi doluluk oranları neden bu kadar yüksek?

2023 yılının haziran ayına göre ülkemiz, nüfusa göre cezaevi doluluk oranı konusunda Avrupa’da birinci sırada. Haziran ayı verilerinde ülkemizde 303 bin 945 mahkum ve tutuklu olduğu söyleniyor. Bu da her 100 bin kişiden 355 kişi cezaevinde demektir. Güncel olarak ise ülkemizde 403 adet ceza infaz kurumu bulunmaktadır.

Ülkemizde yoksulluğun ve işsizliğin olduğu göz ardı edilemez bir gerçek. Gelir yetersizliği, imkan kısıtlılığı ve işsizlik, insanları illegal yöntemler ile para kazanmaya yöneltilebilecek sebepler arasındadır. Bunun yanı sıra eğitim seviyesinin düşüklüğü de bir o kadar can alıcı bir noktadır. Eğitim seviyesi düşük olan bireylerin ortalamaya kıyasla daha yüksek suç oranlarına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Örnek olarak, eğitim seviyesinin ülke geneline göre daha düşük olduğu doğu kesimlerinde suç oranı ülkenin gelenine nazaran daha yüksektir.

Tabii ülkemizdeki suç oranlarının artışı tek bir sebebe bağlanamaz. Bu sorunların çözülmesi için, sosyal, kültürel, kurumsal ve yasal alanlarda duyarlılığın artırılması, adalet sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. En önemli konulardan birisi ise suçluların aldıkları cezayı tamamladıktan sonra topluma geri kazandırılmalarıdır. Bunun için gerekli çalışmaların yapılması şarttır.

Kaynak: Emine Pınar Turan Kahraman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.