Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİSK: 'TÜİK yargı kararına uymadı'

TÜİK, DİSK'in açtığı davada verilen söz konusu verilerin açıklanması yönündeki kararı tanımadı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 02:22
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2023 02:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.herkesduysun.com/
DİSK: 'TÜİK yargı kararına uymadı'

Verileri ile tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2022'den itibaren madde sepeti yayımlamayı bırakmış ve DİSK tarafından yapılan açıklamada konuya ilişkin açılan davanın kazanıldığı belirtilmişti. DİSK'in açıklamasında "Yargı kararı gereği TÜİK madde fiyat listesini yeniden yayımlamak zorunda" denilmişti. TÜİK ise taraf olmadıkları ve kendilerine açılan bir dava olmadığı yönünde açıklama yapmıştı. 

Yaşanan gelişmelerin ardından TÜİK, Nisan 2023 verilerinde yargı kararına rağmen madde sepeti verilerini yayımlamadı. Daha önce 409 madde ve 904 madde çeşidinin fiyatlarını yayımlayan TÜİK, Mayıs 2022 itibarıyla aldığı aldığı kararı sürdürdü ve yargı kararını tanımadı. 

'RESMİ ENFLASYON VERİLERİ DAHA DA ŞAİBELİ HALE GELDİ'

Sözcü'de yer alan habere göre TÜİK'in verileri yayımlamamasına karşı DİSK'ten konuya ilişkin açıklama geldi. "TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatlarının dönemsel ve karşılaştırmalı olarak görülebildiği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamadı" denilen açıklamada "Böylece resmi enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi" vurgusunda bulunuldu.

Resmi enflasyon verilerinin farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmadığını belirten DİSK, TÜİK’i madde sepeti verilerini yayımlamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplaması yapmaya çağırdı.

'DAR GELİRLİNİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 70-80 ARASINDA'

Açıklamada DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamaya göre emeklilerin ve dar gelirlilerin gıda enflasyonunun yüzde 70-80 aralığında olduğu kaydedildi.

TÜİK, nisan ayında yıllık enflasyonu yüzde 43, 68 olarak açıklarken, ENAG ise aynı döneme ilişkin hesaplamasında yüzde 105,19'a ulaşıldığını belirtmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.