Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güney Afrika'dan Refah açıklaması: Dehşet duyuyoruz

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin Refah bölgesinin derhal boşaltılmasına yönelik açıklamasından dehşet duyduklarını bildirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise ateşkes sağlanması için Mısır ve Katar'ın sarf ettiği çabaları desteklediğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 01:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 01:44
Kaynak: AA
Güney Afrika'dan Refah açıklaması: Dehşet duyuyoruz

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığından yapılan açıklamada, "Güney Afrika hükümeti, Gazze'de yaşanan gelişmelerden derin rahatsızlık hissetmektedir ve İsrail ordusunun, bölgede 'aşırı güç' kullanmak üzere Refah'ın derhal boşaltılması gerektiği yönündeki açıklamasından dehşet duymaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, amaçlanan bu eylemin Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi anlamına geldiği vurgulanarak, "Bu, uluslararası hukuka aykırıdır ve herhangi bir askeri zorunlulukla meşrulaştırılamaz." ifadesine yer verildi.

Refah'ın İsrail'in Gazze saldırıları sonrası gıda, tıbbi bakım ve diğer hizmetlere sınırlı erişimi bulunan Filistinliler için geçici bir sığınak vazifesi gördüğüne işaret edilen açıklamada, "Refah'a yapılacak askeri saldırı, Gazze'de hayatta kalan insanların son sığınağını da yok edecek." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, İsrail'in, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) geçici tedbir kararlarını ve uluslararası insancıl hukuk kurallarını görmezden gelerek saldırılarına devam ettiği belirtilerek, Refah'a olası kara saldırının "İsrail'in soykırım emellerini artırma niyetini" gözler önüne serdiği kaydedildi.

BAE'den Mısır ve Katar'ın arabuluculuk çabalarına destek

 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise ateşkes sağlanması için Mısır ve Katar'ın sarf ettiği çabaları desteklediğini bildirdi.

Güney Afrika'nın acil ateşkes ve müzakere çağrısının yinelendiği açıklamada, "Hamas rehinelerin tamamını serbest bırakmalı. İsrail tüm siyasi tutukluları serbest bırakmalı ve yardımların Gazze halkına ulaşması için acilen tam, güvenli ve engelsiz insani erişim sağlanmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Filistin'in uluslararası arenadaki en büyük savunucularından biri olan Güney Afrika, İsrail'in Gazze saldırılarını UAD'ye taşımıştı. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Mısır ve Katarlı mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Gazze Şeridi'ne ilişkin gelişmeleri ele alan Bin Zayid, Gazze'de ateşkes ve esir takası için Kahire ve Doha'nın çabalarını da görüştü.

Mısır ve Katar'ın ateşkese yönelik gayretlerini takdir ettiklerinin altını çizen Bin Zayid, BAE'nin söz konusu çabalara desteklerini teyit etti.

Bin Zayid, Gazze'de ateşkesin sağlanması temennisinde bulunarak Filistin halkını daha fazla acıdan kurtaracak ve bölgenin barışına hizmet edecek bir ateşkesin sağlanmasını umduklarını ifade etti.

Gazze'deki Filistin halkına acil ihtiyaçlarını karşılayacak insani yardımların ulaşmasının önemine dikkati çeken Bin Zayid, insani ve tıbbi yardımların önündeki engellerin kalıcı olarak kalkması gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.