Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşının kabulünün 104. yılını kutladı

Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşının Kabulünün 104. yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2025 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2025 14:26
Muhabir: Esmanur Gülbahar
Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşının kabulünün 104. yılını kutladı

İstiklal Marşı'nın kabülünün 104. yıl dönümü münasebetiyle Osmangazi Belediyesi bir etkinlik gerçekleştirdi. Fetih Müzesinde düzenlenen ve Dr.Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan'ın konuşmacı olduğu programa Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy ve öğrenciler katılım sağladı.

Söyleşide Mehmet Akif Ersoy’un hayatın anlatan Karaaslan, Akif’in zihin dünyasını anlamak için ‘Safahat’ın mutlaka okunması gerektiğini belirtti.

Söyleşide İstiklal Marşı'nın yazım sürecine değinen Karaaslan, Kurtuluş Savaşı döneminde halk ve ordu rehavete kapıldığı esnada Maarif Vekaletinin milli marş yarışması düzenlemeye karar verdiğini belirterek yarışma amacının Türk ordusunun ve halkın inancını tazelemek ve onlara moral olmak olduğunu kaydetti. Bu yarışmaya ülkenin farklı yerlerinden şairlerin katıldığını ve toplam 724 şiirin yarışmaya sunulduğunu da dile getiren Karaaslan, hiçbir şiirin milli marş olarak kabul edilmediğini de ifade etti.



Mehmet Akif'in yarışmaya katılmamasının başta Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey olmak üzere birçok kişinin dikkatini çektiğini de belirten Karaaslan, “5 Şubat 1921 tarihinde Hamdullah Suphi Bey Mehmet Akif'e bir davet mektubu yazdı. Bu durum Mehmet Akif'in kararının değişmesine ve Taceddin Dergahındaki odasına çekilip marşı yazmaya başlamasına vesile oldu. Mehmet Akif, gece gündüz demeden şanlı tarihimizi 10 kıtalık bir şiirle kaleme aldı. Elemeyi geçen şiirler, 12 Mart 1921 tarihinde Meclis oturumunda tartışmaya açıldı. İstiklal Marşı, Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Zaten okunmasıyla sonraki şiirlerin dinlenmesine gerek duyulmadı. Meclis ayakta alkışlayıp, gözyaşları içinde dinledi.” dedi. Karaaslan, Mehmet Akif’in yarışma sonrasında, yarışma ödülünü kabul etmediğini de hatırlattı.

Karaarslan konuşmasında şiirde Mustafa Kemal Paşa’nın en beğendiği bölümünü açıklayarak bu bölümün, "Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal!” olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Esmanur Gülbahar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.