Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyadaki tek çiçek bayramı olan Erguvan bayramı Bursa’ya bahar getiriyor (ÖZEL HABER)

Baharın müjdecisi olan erguvanların çiçek açmasıyla birlikte Bursa’ya bayram geldi. Bursa’da Emir Sultan Camii ve çevresi, pembe renge büründü.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 16:08
Kaynak: Reyhan Özbakır
Dünyadaki tek çiçek bayramı olan Erguvan bayramı Bursa’ya bahar getiriyor (ÖZEL HABER)

Erguvanların çiçek açması, baharı müjdeliyor olması sebebiyle Bursa’da yüzyıllardır bayram olarak kutlanıyor. Nisan aylarında çiçek açan erguvanlar, baharın yanı sıra bu tarihlerde Bursa’ya bayramı da getiriyor.

Erguvan Bayramı dünyadaki tek çiçek bayramı olarak öne çıkarken, Bursa’ya has bir bayram olması da onu ayrıca özel kılıyor.

DÜNYADAKİ TEK ÇİÇEK BAYRAMI

Erguvan Bayramı ile ilgili Herkes Duysun’a bilgilendirmelerde bulunan Bursa Emir Sultan Camii-i Şerifi İmam Hatibi Dr. Mustafa Baki Efe, “Erguvan Bayramı tarihte önümüze Erguvan Faslı, Erguvan Cemiyeti ve Erguvan Şöleni olarak da önümüze çıkıyor. 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Emir Sultan semtinde kutlanmış bir bayram, bir cemiyet. Bu bayram dünyadaki tek çiçek bayramı olma özelliğini de taşıyor.” ifadelerini kullandı. 

ERGUVAN BAYRAMI NEDİR?

Erguvan Bayramı’nın, nisan ayının son haftasında başlayıp mayıs ayının ilk haftasına yani Hıdırellez ile birlikte baharın gelmesine kadar devam ettiğini kaydeden Dr. Mustafa Baki Efe, “Bursa’da, özellikle de Emir Sultan semtinde bir ağaç var, Erguvan ağacı. Bunun olağanüstü renkte açan bir çiçeği var. Şu sıralar Emir Sultan çevresindeki ağaçlarda Erguvan çiçekleri açmış durumda. Bu çiçekler insanı derin bir tesir altında bırakıyor. İnsan o renge bakmaya doyamıyor.” dedi.

“ERGUVAN ÇİÇEĞİ FANİLİĞİ TEMSİL EDİYOR”

Erguvan çiçeklerinin çok kısa bir süre ağaçta kaldığını belirten Efe, “Erguvan çiçekleri sadece birkaç hafta açan, sonrasında solan ve dökülen bir çiçek. İşte bu çiçeğin kısa ömrünün etrafında yapılan bu bayram, faniliği temsil eden bu çiçekten menkul bir bayram. İnsan ömrü de aynı Erguvan çiçeği gibi. Aslında çok uzun zannettiğimiz fakat bir hayli kısa olan bir zaman içerisinde insan da aynı Erguvan çiçeği gibi solup, kaybolup gidiyor. ” şeklinde konuştu.

TARİHTEN BUGÜNE ERGUVAN BAYRAMI

Erguvan Bayramı’nın 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar düzenli olarak kutlandığını kaydeden Dr. Mustafa Baki Efe, “Emir Sultan Hazretlerinin yaşadığı zaman dilimi olan 15. asırdan 19. asıra kadar bu bayram kutlanmış. Erguvan Bayramı’nın varlığından biz, Bursa’nın şairlerinin, alimlerinin devlet adamlarının hayatlarının anlatıldığı ‘vefâyatname’ adıyla yazılmış olan temel eserlerden biliyoruz. Bu eserlerin pek çoğunda Erguvan Bayramı’nın varlığına rastlıyoruz. Özellikle Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde ve Emir Sultan menakıbnamelerinde Erguvan Bayramı ile ilgileri bulmaktayız.” dedi.

“YENİDEN İHYA EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

15. ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı Bursa’sı tarafından her yıl coşkuyla kutlandığı bilinen Erguvan Bayramı, son yıllarda özellikle Yıldırım Belediyesinin de destekleriyle yeniden canlandırılmaya, ihya edilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl  Erguvan Bayramı, Yıldırım Belediyesinin düzenlediği bir dizi program eşliğinde Emir Sultan meydanında kutlanmıştı.

Erguvan Bayramı’nın yeniden canlandırılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dr. Mustafa Baki Efe, 400 yıl kutlanmış bu bayram. Şu anda yeniden ihya edilmeye, yaşatılmaya çalışılıyor. Erguvan ağaçları çiçeklerini açıyor, bahar gelip geçiyor ama o eski ihtişamını, eski güzelliğini gözler, gönüller arıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Reyhan Özbakır

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.