Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nurettin Topçu, vefatının 50. yılında Bursa'da anıldı

Vefatının 50'nci yılında, Türk düşünce dünyasının öncü isimlerinden Nurettin Topçu, Yıldırım Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen anlamlı bir sempozyumla anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2025 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2025 11:29
Muhabir: Gülsün Arslan
Nurettin Topçu, vefatının 50. yılında Bursa'da anıldı

Fikirleriyle nesiller boyu iz bırakan Nurettin Topçu, "Yıldırım’ın Huzurunda Bir Mütefekkir: Nurettin Topçu" başlığıyla Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde anıldı.

İki gün sürecek sempozyuma, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 25 akademisyen ve yazar katılıyor. Programın açılışı, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın katılımıyla yapıldı.

"BOŞ BİR TEPKİ DEĞİL AHLAKİ BİR DİRENİŞTİ"
Programın açılışında konuşan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Nurettin Topçu'nun cumhuriyetin en önemli şahsiyetlerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Çiftçi, konuşmasında Topçu'nun sözleriyle başlayarak "İnsanı yücelten serveti değil sabrıdır; insanı yükselten iktidarı değil iradesi ve kurtaran bilgisi değil ahlakıdır." dedi.

Prof. Çiftçi, ünlü yazarı üniversite yıllarında tanıdığını belirterek, bu dönemde "İsyan Ahlakı" ifadesiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Çiftçi'ye göre, onun kitaplarını okudukça ve derinlestikçe bir isyan değil bir irade olduğu gözler önüne serildi. Bu isyanın bireysel bir öfkeden öte kötülüğe karşı ortaya konan bir direniş olduğuna dikkat çekerek, "Boşa yapılan, tepkisel bir isyan değil; bilinçli, kararlı bir direnişti. Topçu, isyanı iradesizliğin eylemi olmaktan çıkarıp ahlaki bir duruşa dönüştürdü." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE O YAZILARA UZUN YILLAR SONRA KAVUŞTU"
Nurettin Topçu'nun yurt dışına çıktığı andan itibaren felsefeyle iç içe olduğunu belirten Çiftçi, 1934 yılında 'İsyan Ahlakı' adlı tezini bastırdığını ancak bu eserin Türkiye'de çok geç yayınlandığını dile getirdi. Çiftçi, Nurettin Topçu'nun aldığı eğitimlerle kendini oldukça geliştirdiğini belirtirken yazdığı pek çok yazıların asıl metnine Türkiye'nin uzun yıllar sonra kavuşabildiğini söyledi.

Nurettin Topçu'nun yazılarında, irade ve ahlaktan bahsettiğini dile getiren Çiftçi, bu iki kavramı Türkiye'de sentezleyerek Türk İslam ahlakı oluşturduğunu şu ifadelerle dile getirdi:
"Topçu, İslam’ın ahlaki temellerine ve bu topraklardaki düşünce geleneğine de işaret etti. Ahlakın, onun düşüncesinde İbn Miskeveyh’in felsefesinden, İbn Arabi’nin tasavvufundan beslendiğini görüyoruz. Bu iki damarı Türkiye’de sentezleyerek bir Türk-İslam ahlakı oluşturdu."

"MİLLİYETÇİLİĞİ SAVUNDU"
"O sadece bir felsefeci değildi." diyen Prof. Dr. Cafer Çiftçi, yazarın milliyetçilik konusundaki düşünceleriyle de iz bıraktığını, "Anadolu irfanına kıymet verdi. Eğitim sistemine dair görüşlerinde ise bilginin önünde ahlakı koydu. Ona göre bilgi, ahlakla anlam kazanır." sözleriyle ifade etti ve emeği geçen tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek, "Böyle anlamlı bir etkinliğe katkı sunan Yıldırım Belediye Başkanımıza, üniversitemizin değerli hocalarına ve şehir dışından gelen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum." diye sözlerini tamamladı.

"BİR MEDENİYET İNŞASINDAN BESLENMEKTEDİR"

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, vefatının 50'nci yılında Nurettin Topçu'yu vefa ve anma programları kapsamında bir araya gelmenin onur verdiğini katılımcılarla paylaşarak sözlerine başladı.

Başkan Yılmaz, konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:
"Kıymetli misafirlerimiz, merhum sadece bir düşünür değil, aynı zamanda bir aksiyon adamıydı. O bize ne düşüneceğimizi değil, nasıl düşüneceğimizi; yalnızca neyi savunacağımızı değil, hangi yoldan gideceğimizi de göstermişti. Kendisine ait 'İsyanımız aşkın ve ahlakın ebedidir.' sözüyle anıyoruz. İşte bu yüzden onun isyanı, başıbozuk bir reddiye değil; düzenli bir direnişten, bir medeniyet inşasından beslenmektedir."

"MİLLETİNE REHBER OLDU"
Nurettin Topçu'nun eserleri ve fikirleriyle gençlere çok önemli bir miras bıraktığına vurgu yapan Başkan Yılmaz, "Nurettin Topçu, belirli aralıklarla tekrar tekrar okunması, üzerinde düşünülmesi gereken çok kıymetli bir mütefekkirimizdir. Cemiyet hayatını ilgilendiren her konuda kalem oynatmış, milletine rehber olma görevini hakkıyla yerine getirmiştir." diye konuştu.

"ONUN MİRASI GELECEĞİMİZE IŞIK TUTUYOR"
Başkan Yılmaz, Yıldırım Belediyesi olarak Uludağ Üniversitesi ile biirlikte bu sempozyumu düzenlemekten büyük bir onur duyduklarını kaydetti. "İnanıyoruz ki bir medeniyet ancak fikirle ayağa kalkar, ancak düşünceyle yürür." diyen Yılmaz, belediye olarak bu anlayış çerçevesinde ilerlediklerini ifade etti.

Nurettin Topçu'nun "İnsan, kâinatın kalbidir." sözünü katılımcılara hatırlatan Başkan Yılmaz, bu doğrultuda onun nitelikli insan yetiştirme konusunda ayrı bir önem vermediyle medeniyet yürüyüşünü başlattığını şu sözlerle dile getirdi:

"Onun ahlak vurgusu, hareket anlayışı, irfan sevdası bugün hala Türkiye’nin birçok meselesine ışık tutmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi, Nurettin Topçu fikrî bağımsızlığın ve ahlaki direnişin temsilcisidir. Bu anlamda Topçu'nun mirası bize yalnızca geçmişimizi değil, geleceğimizi de işaret etmektedir."

"Yıldırım’ın huzurunda bir mütefekkir" ifadesinin rastgele seçilmedigini belirten Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Biz bu toprakların yalnızca bir coğrafya değil, bir huzur ve hikmet yurdu olduğunu biliyoruz. Nurettin Topçu, bir ömür boyunca insan yetiştirmek için yorulmadan çalıştı. Bugün ve yarın boyunca, kendisini daha yakından tanıma bahtiyarlığına erişeceğiz. Aramızda, rahmetli Nurettin Topçu’yu yakından tanıyan değerli isimler bulunuyor. Onlar hocalarını farklı açılardan bizlere anlatacaklar. İnşallah bizler de istifade edeceğiz."

Konuşmaların ardından Prof. Dr. İsmail Kara, "Bir İnsan, Bir Görsel" başlıklı sunumuyla, görseller eşliğinde Nurettin Topçu’nun hayatının katılımcıların beğenisine sundu. Büyük ilgi gören sempozyumun ardından Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın Prof. Dr. İsmail Kara'ya hat sanatı tablosunu hediye etmesiyle son buldu.

Kaynak: Gülsün Arslan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.