Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın en büyük 5 sorunu çözülmeyi bekliyor

Bursa’da yerel seçimlerin büyük bir değişimle sonuçlanması vatandaşın, Bursa’nın çözüm bekleyen sorunlarına dair beklentilerin, büyük ölçüde artırdı. 

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 11:07
Kaynak: Oğuzhan Osman Bilgin
Bursa’nın en büyük 5 sorunu çözülmeyi bekliyor

Bursa uzun yıllardır ulaşım, yol ve trafik, kentsel dönüşüm ve çarpık kentleşme, hava ve çevre kirliliği, mülteci problemi ve otopark eksikliği gibi sorunlarla mücadele ediyor. 

Yerel seçimlerin değişimle sonuçlanmasının ardından Bursalı vatandaşların, söz konusu sorunlara dair çözüm beklentileri artmış durumda. 

HAVA KİRLİLİĞİ SORUNU

Bursa, Türkiye’nin kişi başına düşen araç sayısının en fazla olduğu şehri olarak öne çıkıyor. Öte yandan sanayi şehri olması dolayısıyla fabrikların çıkardıkları gazlar bir zamanların yeşil ünvanlı Bursasını, hava kirliliği en üst seviyede olan şehirlerden biri haline getiriyor.

Söz konusu sanayileşme Bursa’ya beraberinde çevre kirliliğini de getiriyor. Başta fabrikalar olmak üzere birçok üretim tesisinin atıkları, Bursa’da çevre ve su kirliliğine de sebep oluyor.

Geçmişte sularını evlerindeki çeşmelerden içen Bursalılar, son yıllarda artan su kirliliği sebebiyle evlerine damacana almak zorunda kalıyor. Özellikle Bursa’da bulunan Nilüfer Çayı’na dökülen kimyasal atıkların, kanser riski taşıdığına dair ciddi iddialar sık sık gündeme geliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM – ÇARPIK KENTLEŞME

Deprem bölgesi olması sebebiyle kentsel dönüşüm ve sağlıklı binaların önem arz ettiği Bursa’nın en önemli sorunlarından biri de kentsel dönüşüm. Özellikle Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde dikkat çeken eski binalar, çarpık düzende inşa edilen mahalleler olası bir depremde mağdurlara ulaşmayı zor kılacak riskleri ön plana çıkarıyor.

Vatandaşlar, hem olası bir depremde can kaybını en aza indirmek hem de şehrin estetik kalitesini yükseltmek adına daha sağlıklı ve daha yaşanabilir binaların inşa edilmesi için Bursa’nın birçok yerleşim yerinin kentsel dönüşüm planına alınmasını talep ediyorlar.

TRAFİK – ULAŞIM SORUNU

Bursa’nın uzun yıllardır çözülemeyen bir diğer sorunu da ulaşım ve trafik sorunu. Kestel-Üniversite ve Arabayatağı-Emek arasında gidip gelen metro hattının, inşa edilirken yeraltı yerine yer üstüne inşa edilmesi, gelinen noktada nüfus yoğunluğu ve araç sayısının artması ile çözülemez bir trafik sorununu da beraberinde getirmiş durumda.

Bursa’nın tüm trafik yükünü çeken ve alternatifi olmayan Bursa-İzmir yolu, her gün günün birçok saatinde İstanbul trafiğini aratmayacak bir yoğunluğa sahne oluyor. Bursalı vatandaşlar alternatif yollar yapılarak trafik sorununa bir an önce çözüm bulunması gerektiği çağrısında bulunurken, metro ve otobüs seferlerinin artırılması talebinde de bulunuyorlar. 

OTOPARK SORUNU

Bursa’nın en önemli sorunlarından biri olarak otopark sorunu da karşımıza çıkıyor. Otopark yetersizliği sebebiyle dar cadde ve sokakların kenarlarına park edilen araçlar, trafik probleminin artmasına sebep oluyor. Eski binaların altlarında otopark olmaması, yine bu binaların bulunduğu mahallelerdeki sokakların genellikle dar ve kullanışsız olması trafik probleminin artmasına etki ederken, toplu otopark yetersizliği de çoğu zaman Bursalıları isyan etme derecesine getiriyor. Evlerinin önüne dahi araçlarını park edemediklerini belirten Bursalılar, çoğu zaman dakikalarca park yeri aradıklarını dile getiriyorlar. 

Bursa’nın kentsel dönüşüm sorunu, otopark ve trafik sorunlarının da artmasına sebep oluyor.

MÜLTECİ PROBLEMİ

Bursalıların bir diğer problemi de Türkiye’nin de uzun zamandır başlıca sorunlarından biri olan mülteci problemi. Önüne geçilemeyen mülteci akını, çeşitli ülkelerden gelen düzensiz göçmenlerin adeta kendi mahallelerini kurması ve buralarda toplumdan bağımsız bir hayat sürmeleri ile sonuçlanıyor.

Kontrol altına alınamayan mülteci problemi, toplumu kültürel bir dezenformasyona maruz bırakırken Bursa’da yabancı tabelaların Türkçeleri ile değiştirilmeleri ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk meclis toplantısında alınan karar, mülteci sorununun çözülebileceğine dair bir umut oldu. 

Vatandaşlar bu kararı takdir ile karşılarken, hükümete de düzensiz göçmenlerle ilgili bir an önce önlem alınması gerektiği çağrısında bulundular. 





 

Kaynak: Oğuzhan Osman Bilgin

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.