Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Emir Sultan’daki o taşın sırrı belli oldu!

Bursa Emir Sultan Camii avlusundaki yüzlerce yıllık gizemli taşın sırrı belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 17:38
Kaynak: Melih Kayacı
Bursa Emir Sultan’daki o taşın sırrı belli oldu!

Bursa Emir Sultan Camii avlusundaki tarihi taşın ne olduğu, yıllardır hem Bursalılar hem tarihçiler hem de turistler tarafından tartışılıyor. Kimisi taşın sadaka taşı olduğunu iddia ederken kimi de onun bir güneş saati olduğunu söylüyordu.

İşte yıllardır tartışmalara konu olan Emir Sultan Camiinin doğu kapısının önündeki taşın yüzlerce yıllık sırrı belli oldu. 

“OSMANLI’NIN BİRÇOK YAPISINDA VAR”

Bursa Emir Sultan Camii avlusundaki gizemli taş hakkında Herkes Duysun’a açıklamalarda bulunana Tarihçi-Rehber Samet Tatlıcı, “Osmanlı aldığı coğrafyada Bizans Dönemine veya Pagan Roma dönemine ait yapı elemanları varsa bunları muhakkak kendi yapılarını inşa ederken kullanıyor. Çünkü bu hem maliyetten hem de zaman ve işçilikten kazanç sağlıyor. Bu anlamda Osmanlı Süleymaniye, 1. Murat Hüdavendigar, Yeşil ve muhtelif camilerde bu yapı elemanlarını kullanmıştır.” dedi.

SÜTUNLARDAN BİR SÜTUN

Osmanlı yapılarında devşirme sütunların çok fazla kullanıldığını ve hatta bunun bir adet olduğunu kaydeden Tatlıcı, “Bu taş da onlardan birisi. Zaten Emir Sultan Camisinin iç avlusundaki revakları taşıyan sütunların tamamı devşirmedir. Muhtemelen bunlar da Pagan Roma veya Bizans dönemine ait sütunlar. Bu sütun da onlardan bir parça ve fark edersiniz ki göbek kısmı delik. Bazı arkadaşlar bunun sadaka taşı olduğunu olduğunu söylüyor fakat böyle bir sadaka taşı yok. Böyle bir örneği bile yok. Kimisi de söz konusu sütunun çevre düzenlemeleri sebebiyle artık miadını doldurmuş bir güneş saati olduğunu söylüyor. Bunlar halk arasında yayılan efsaneler. Bunun bir sütun parçası olduğu çok net. İşlevini yitirip atıl kalınca, meydanın ortasında gelen ziyaretçileri karşılıyor. Orada yalnız başına kalınca da efsanelere konu olmuş. Aslı devşirme bir sütun.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Melih Kayacı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.