Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Demirtaş Barajı kuraklıkla mücadele ediyor!

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Demirtaş Barajı, son yıllarda kuraklık ile mücadele ediyor. Barajın su seviyesinde önemli bir düşüş gözlemleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 10:00
Kaynak: Arda Şaru
Bursa Demirtaş Barajı kuraklıkla mücadele ediyor!

1977 – 1983 yılları arasında bölgedeki tarım arazilerini sulamak için inşa edilen Demirtaş Barajı, 2 bin 160 hektarlık bir alanı besliyordu. Fakat son yıllardaki bilinçsiz su kullanımı barajdaki su seviyesini kritik seviyelere kadar düşürdü.

BARAJ NEDEN KURAKLIĞA DOĞRU GİDİYOR?

Uzmanlar, barajın kurumasındaki en büyük 2 sebep olarak küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımını gösteriyor. Küresel ısınmanın etkisi ile artan sıcaklıkların buharlaşmayı hızlandırarak barajdaki su seviyesinin düşmesine sebep olduğunu kaydeden uzmanlar, ayrıca bölgedeki tarım arazileri ve evlerdeki bilinçsiz su tüketiminin de sorunun çığ gibi büyümesine katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Öte yandan bölgedeki kuraklık, çevre halkının ve kent ekonomisine katkıda bulunacak olan tarım faaliyetlerini de olumsuz etkiliyor. Barajın kuruması ya da su miktarının önemli ölçüde azalması biyolojik çeşitliliği de tehdit altına alıyor. 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR 

Bursa Büyükşehir Belediyesinin ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından barajın eski haline gelmesi için hazırlanan projeler uygulanmaya devam ediliyor. Barajdaki su seviyesini yükseltmek için bu eylemler kapsamında barajın havzasına yağmur suyu toplama havuzları ve sulama kanallarında yenileme çalışmaları yapılıyor.

Kaynak: Arda Şaru

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.